PROTEIN
sumber makanan daripada daging kurang lemak, ikan, udang, susu dan kacang.
VITAMIN A
sumber makanan daripada minyak ikan kod, lobak merah, bayam, tomato, betik, telur kuning, hati ayam
VITAMIN B (1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 15, 17)
sumber makanan daripada susu, telur, bijirin, yis, beras merah, kacang tanah, tauge, prodk buatan kacang, limau, pisang, anggur, buah pear, buah kenari, kastanye (buah berangan), buah kiwi, hati ayam, keju, biji labu, rumpai laut.
|
buah kenari |
|
buah kastanye (buah berangan) |
VITAMIN C
Sumber makanan daripada buahan-buahan yang berwarna hijau tua, kuning kemerahan sperti guava, limau timun, kubis, jujube, tomato, kangkung
|
buah jujube |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VITAMIN D (KALSIUM)
sumber makanan daripada udang, ikan, tulang haiwan, kombu, kacang soya, sayuran, kacang tanah, limau, oren, kuning telur.
|
kombu |
VITAMIN E
sumber makanan daripada kekacang seperti buah kenari, badam, minyak sayuran seperti minyak kacang tanah, bibit gandum
KALSIUM
sumber makanan daripada kacang, bayam, kombu, kobis bunga, sup tulang, ikan berkepala besar.
DHA
sumber makanan daripada ikan dilaut seperti tuna, ikan salmon.
ZINK DAN KROMIUM
sumber makanan daripada beras merah, jagung, gula merah, bijirin, kacang panjang, timun, ubi kentang, epal, lobak merah, daging lembu. tiram keju dan telur kuning.
No comments:
Post a Comment