Sunday, 26 May 2013

NUTRISI DAN PENJAGAAN MATA KANAK-KANAK

PROTEIN

sumber makanan daripada daging kurang lemak, ikan, udang, susu dan kacang.

VITAMIN A

sumber makanan daripada minyak ikan kod, lobak merah, bayam, tomato, betik, telur kuning, hati ayam

VITAMIN B (1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 15, 17)

sumber makanan daripada susu, telur, bijirin, yis, beras merah, kacang tanah, tauge, prodk buatan kacang, limau, pisang, anggur, buah pear, buah kenari, kastanye (buah berangan), buah kiwi, hati ayam, keju, biji labu, rumpai laut.

buah kenari
buah kastanye (buah berangan)

VITAMIN C

Sumber makanan daripada buahan-buahan yang berwarna hijau tua, kuning kemerahan sperti guava, limau timun, kubis, jujube, tomato, kangkung
buah jujube









 VITAMIN D (KALSIUM)

sumber makanan daripada udang, ikan, tulang haiwan, kombu, kacang soya, sayuran, kacang tanah, limau, oren, kuning telur.
kombu

VITAMIN E 

sumber makanan daripada kekacang seperti buah kenari, badam, minyak sayuran seperti minyak kacang tanah, bibit gandum

KALSIUM

sumber makanan daripada kacang, bayam, kombu, kobis bunga, sup tulang, ikan berkepala besar.

 

DHA

  sumber makanan daripada ikan dilaut seperti tuna, ikan salmon.

ZINK DAN KROMIUM

sumber makanan daripada beras merah, jagung, gula merah, bijirin, kacang panjang, timun, ubi kentang, epal, lobak merah, daging lembu. tiram keju dan telur kuning.

No comments:

Post a Comment